Pam Muñoz Ryan

Pam Muñoz Ryan s-a născut pe 25 decembrie 1951 în Bakersfield, California. Este o autoare americană de origine mexicană.

După ce a absolvit Universitatea de Stat din San Diego, a activat ca profesoară, apoi a făcut masteratul, interesată să pre­dea literatură pentru copii. Însă, absolvind studiile, alege profesia de scriitor.

Prima ei carte, One Hun­dred Is a Family, a fost publicată în 1994. Astăzi, scriitoarea are publicate peste pa­truzeci de cărți pentru copii, o bună parte din ele câştigând premii prestigioase. A primit de două ori Medalia Pura Belpré, iar  în 2018 a fost nominalizată, din partea Statelor Unite ale Americii, la Premiul Hans Christian Andersen. Romanul Trandafirii din Mexic a fost adaptat pentru teatru și piesa s-a jucat în mai multe orașe din Statele Unite.

Pam Muñoz Ryan locuiește cu soțul ei și cei patru copii lângă San Diego. Când nu scrie, îi place să citească, să călătorească și să se plimbe pe plajă.

Cartea Trandafirii din Mexic este inclusă în Concursul de lectură „Bătălia cărților” 2021, categoria copii (11-14 ani), proiect implementat de Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj.

Cel care astăzi cade, mâine se ridică – acest mottou din prefaţa cărţii redă ideea fundamentală a romanului. Este o cugetare mexicană despre un mare adevăr: uneori, când ți-e lumea mai dragă, se poate întâmpla ca totul să se năruiască și, de pe cele mai înalte culmi, să ajungi în cele mai întunecate abisuri.

Esperanza, eroina principală a cărţii, locuia cândva în Mexic, la El Rancho de las Rosas, unde ducea o viață cât se poate de privilegiată: locuia într-o casă mare şi bogată, avea rochii scumpe şi frumoase, păpuși de porțelan, servitoare care erau mereu la dispoziția ei și o familie care o iubea nespus. Însă părinţii au decis să emigreze în America şi acum fata  locuiește cu mama și cu alți emigranţi într-o baracă mică și înghesuită dintr-o tabără de lucru din California. Familia ei o duce foarte greu și trebuie să învețe să ia totul de la zero.

Pam Muñoz Ryan recunoaşte că sursa inspiraţiei pentru această carte este, de fapt, copilăria bunicii sale Esperanza Ortega: Când eram mică, bunica îmi povestea despre cum a fost în Mexic, despre modul de viaţă parcă desprins dintr-un basm, cu servitori, bogăţii şi luxul care precedase viaţa ei de la ferma din California. Mi-am notat câteva dintre amintirile ei din copilărie şi, în cele din urmă, am început să scriu o poveste despre o fetiţă care ar fi putut fi ea.       

Dacă v-am intrigat și doriți să aflați cum Esperanza a reușit să treacă peste toate greutăţile  pentru a supravieţui, vă propunem spre lecturare această poveste emoționantă, din care veți învăța cum să vă apreciați calitățile și să nu vă lăsați niciodată bătuți.

Lectură plăcută!