Sara Pennypacker este o scriitoare americană de cărți pentru copii. A scris peste douăzeci de cărți, multe dintre ele fiind apreciate cu premii prestigioase, printre care Christopher Award și Golden Kite, iar cea mai recentă carte a autoarei, Pax , a fost nominalizată la Premiul Land of Enchantment 2018 și la Premiul Goodreads Choice pentru cea mai bună carte pentru copii.

Scriitoarea Katherine Applegate scria despre această carte: „De o onestitate dogoritoare și dureros de frumoasă, Pax este, simplu spus, o capodoperă”.

Pax este un pui de vulpe ce a fost salvat de frig de către Peter, un băiețel de 12 ani. Atunci când a fost găsit, animăluțul era mic și neajutorat, complet nepregătit să supraviețuiască în sălbăticie pe timp de iarnă.

Cu timpul cei doi au devenit prieteni de nedespărțit, dar după moartea mamei și odată cu plecarea la război a tatălui său, Peter este nevoit să-și abandoneze prietenul în pădure.

Pax nu știa cum să se descurce de unul singur. Hoinărind printre copaci se întâlnește cu noii lui prieteni, Sfrijitul și Zbârlita, Surul și un vulpoi bătrân, care îl înțeleg și îl ajută să-și dobândească hrană. Chiar dacă a fost acceptat ulterior în familia lor, Pax deseori se gândea la Peter și la toate momentele și aventurile prin care au trecut împreună. „Cât stătu de veghe, Pax se gândi la lucrurile pe care îi plăcea cel mai mult să le facă împreună cu băiatul: se rostogoleau pe afară împreună, se jucau de-a vânătoarea, explorau curtea acoperită cu iarbă și păduricea din spate. Își aminti și cum îl recompensa băiatul: cum îi zâmbea larg, salutându-l, cum îl scărpina zdravăn pe greabăn, apăsând cu degetele în blana lui exact atât cât trebuia. Își aminti câtă pace era atunci când se încolăcea la picioarele băiatului, în fața șemineului.

Determinat s-o găsească și s-o aducă înapoi, Peter pleacă în căutarea puiului de vulpe, dar fiind nepregătit la rându-i pentru o astfel de aventură, are nevoie de ajutorul Volei, o femeie care locuiește singură în pădure, o veterană marcată pe viață de experiența războiului, unde și-a pierdut un picior: „Țara îmi dă în fiecare lună o mică sumă de bani în schimbul piciorului. Din câte se pare, piciorul meu nici nu a valorat prea mult pentru ei. Măcar de mi-ar fi spus asta înainte de a mă trimite în recunoaștere pe câmpul cela minat. Fiindcă îmi plăcea piciorul meu.”

Pax este o poveste impresionantă despre renaștere și noi începuturi, despre puteri nebănuite, devotament și prietenie, o poveste care ține cititorul cu sufletul la gură pe întreaga narațiune. 

Cartea este inclusă în Concursul de lectură „Bătălia cărților” 2021, categoria copii (11-14 ani), proiect implementat de Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj.

Dacă v-am intrigat și doriți să aflați cum s-a descurcat Peter și dacă și-a găsit prietena, vă propunem spre lectură această povestire emoționantă despre prietenie, care vă învață cum să nu vă lăsați niciodată bătuți.

                                                              Lectură plăcută!