Scott O’Dell, scriitor american, și-a început cariera în 1934, scriind articole, precum și cărți de ficțiune și non-ficțiune pentru adulți. La sfârșitul anilor 50, a început să scrie cărți pentru copii. Pentru contribuția sa ca scriitor pentru copii, a ajuns  în 1972 finalist pentru  bienala internațională Hans Christian Andersen Award

Prima sa carte scrisă pentru copii a fost „Insula delfinilor albastri”. Este povestea adevărată a unei fete care a supraviețuit singură timp de 18 ani pe insula San Nicolas. Personajul principal al romanului este Karana, iar povestea fetei începe atunci când pe insula lor ajung cu corabia niște străini care vor să vâneze vidre.

Aceștia promit tribului plată la finalul șederii, însă nu-și onorează promisiunea, motiv pentru care începe o luptă între băștinași și vânători în urma căreia mulți își pierd viața, printre care și tatăl Karanei. Noul conducător al tribului pleacă în căutarea unui tărâm mai bun și trimite înapoi pe insulă o corabie pentru oamenii lui, însă Karana și fratele ei Ramo rămân în urmă. La scurt timp după ce rămân singurii locuitori ai insulei, fratele Karanei este omorât de o haită de câini sălbatici, iar Karana este nevoită să supraviețuiască de una singură, jurând că va răzbuna moartea fratelui ei. Într-o zi Karana reușește să-l vâneze pe câinele care i-a omorât fratele, însă nu poate să-l omoare. Îi dă numele Rontu și reușește să-l îmblânzească. Karana învață să trăiască singură, își construiește arme pentru a vâna, un adăpost în care să-și păstreze mâncarea și adună în jurul ei animale pe care le iubește.

O carte despre valoarea prieteniei, despre ceea ce este cu adevărat important în viață, despre cum poți găsi bucurie în lucrurile cele mai simple. „Nu poate fi înfrânt omul dacă iubește tot ce-l înconjoară – marea, cerul, pământul, păsările, delfinii etc. E singur, dar nu disperă, căci se simte ocrotit de strămoși, la orice pas chibzuiește, dacă ei i-ar accepta sau nu fapta pe care are de gând s-o execute. Și nu răspunde cu cruzime celora, care i-au făcut rău, aceasta e fata Karana, un Robinson Crusoe de gen feminin.”– spune autorul cărții. Veți citi cartea cu sufletul la gură, trecând alături de Karana prin aventuri palpitante și înfricoșătoare, așteptând o corabie care pare să nu mai vină…

„Insula delfinilor albaștri” este inclusă în Concursul de lectură „Bătălia cărților” 2021, categoria copii (11-14 ani), proiect implementat de Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj.

Dacă v-am intrigat și doriți să aflați cum s-a descurcat Karana, vă propunem spre lectură această povestire emoționantă.

Lectură plăcută!