Vasile Romanciuc – scriitorul modest ca un proverb.

Emilian Galaicu-Păun

Zilelele acestea, Biblioteca „Târgu-Mureș” a avut oaspeți. Au fost elevii clasei a 2-a B de la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”, care și-au îndeplinit un vis frumos: s-au întâlnit cu scriitorul Vasile Romanciuc. Încă din vară, fiind invitatul Programului estival Provocarea verii, copiii, participanți la program, au venit cu rugămintea de a se mai revedea o dată, dar cu toți colegii de clasă. Și iată că ziua multașteptată a sosit.

Elevii clasei a 2-a B de la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” împreună cu învățătoarea Aliona Erezanu & Vasile Romanciuc, scriitor

Printr-o coincidență fericită, copiii frumoși și emoționați, au venit la întâlnire și pentru a-l omagia pe îndrăgitul scriitor, care și-a sărbătorit recent aniversarea. Au răsunat cuvinte frumoase, urări sincere și pline de recunoștință la adresa lui Vasile Romanciuc.

N-au lipsit nici declarațiile de dragoste aduse operei scriitorului. Am un nume frumos, Copilul cu aripi de carte, De ce plânge clovnul?, O furnică în bibliotecă, au fost doar câteva din cărțile din care copiii au recitat poezii, demonstrând cât de aproape le sunt versurile despre natură și copilărie.

La rândul său, scriitorul le-a citit copiilor poeziile sale preferate și a rămas foarte plăcut surprins, când aceștia au început să le recite împreună cu el. Dar și mai mare i-a fost mirarea, aflând că mulți dintre ei încearcă să scrie versuri.

Întâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă caldă şi foarte prietenoasă. Vasile Romanciuc a fost sincer cu cititorii săi și le-a povestit despre copilăria sa, despre cum a început să scrie versuri, ba chiar le-a descoperit și un secret: la baza fiecărui rând scris de un scriitor stă o carte citită, îndrumând, astfel, copiii să vină la bibliotecă și să citească!

Dragă Vasile Romanciuc!

Echipa Bibliotecii „Târgu-Mureș”
Vă aduce în dar cele mai sincere urări de bine, multă sănătate, bucurie și pace sufletească!
Vă dorim ca entuziasmul creator, ce v-a urmat ca un înger păzitor, să pășească și în continuare cu demnitate și încredere alături de Dumneavoastră!

Dumitru Moraru, Ludmila Stoianov, Vasile ROMANCIUC, Stela Tymofti, Lilia Gîțu