Vrei frumos şi drept să creşti,
Şi puternic? Să citeşti!
Şi-atunci, filele veline
Devin aripi pentru tine.
Dacă ai aripi de carte,
Zbori mai sus, vezi mai departe...

Poetul Vasile Romanciuc s-a născut pe 17 decembrie 1947 în satul Bădragii Noi, raionul Edineț,  într-o familie de ţărani. Este absolvent al Facultății de Filologie, secția ziaristică a Universității de Stat din Moldova.

A fost redactor la Radio Moldova, consilier la Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, redactor la editurile „Museum”, „Gh. Asachi”, „Literatura artistică” şi „Prut Internațional”.

Debutează editorial în 1974 cu placheta de versuri Genealogie. Urmează peste 30 de volume editate, o bună parte din ele fiind cărți de versuri pentru copii.

Multe dintre poeziile sale sunt cântate, poetul având o colaborare frumoasă cu artistul Mihai Ciobanu. Scriitorul are în palmares întâlniri de suflet cu conaționalii noștri din diasporă, fiind oaspete multaşteptat la Atena, Lisabona, Faro, Padova.

Vasile Romanciuc este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, membru al Uniunii Scriitorilor din România, dar şi al PEN-Centrului Internațional.

În acest an, cartea lui Vasile Romanciuc, Toate întâmplările se prefac în cuvinte, a fost selectată în cadrul celei de-a XIX-a ediţii a Programului de lectură „Chişinăul citeşte”, categoria copii.

Este, de fapt, o antologie de versuri pentru copii, întrunite în câteva capitole: Doi iezi, Poveşti din Ţara ca nelumea, Poezii mici de crescut mare, Am un nume frumos şi O furnică în bibliotecă.  

Cartea, atât de diversă ca tematică, creează un tablou luminos al lumii copilăriei în care se găsesc cele mai îndrăgite animale, peripeţii şi distracţii, cultivând, în acelaşi timp, dragostea de neam, de mamă, de carte, de frumos. Versurile, care sunt uşor de citit şi de memorat, conţinând şi o bună doză de umor şi înțelepciune, caracteristice poetului, impresionează prin inedit, bucură prin frumusețe, bulversează prin adevărul pe care îl transmit.

În cadrul evenimentului de lansare a cărţii Toate întâmplările se prefac în cuvinte Ion Hadârcă afirma: „Vasile Romanciuc, un poet solar (poet-grădinar, zice Mihai Cimpoi), dar fatalmente împovărat de tenebrele timpului, este un nume emblematic al generaţiei poetice „şaptezeciste” şi unul dintre cei mai reprezentativi poeţi moderni ai literaturii române din Basarabia.

Vasile Romanciuc este deţinătorul mai multor premii: Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Premiul Național al Republicii Moldova, Premiul Nichita Stănescu, Diploma de Onoare a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret – IBBY (Basel, Elveția,), Premiul Otilia Cazimir al Salonului de Carte Românească (Iași), Marele Premiu Ion Creangă al Salonului Internațional de Carte pentru Copii (Chișinău). A fost decorat cu Medalia „Mihai Eminescu”, Ordinul de Onoare al Republicii Moldova, Ordinul Republicii, Ordinul „Meritul Cultural” – în grad de Ofițer, categoria A „Literatură” (România).

Cartea Toate întâmplările se prefac în cuvinte  este propusă spre lectură alături de alte două cărţi selectate în cadrul Programului de lectură „Chişinăul citeşte 2022”:

– Constantin Cheianu. Hotel California – categoria adulţi

– Claudia Partole. Fraierul – categoria adolescenţi

Cărțile vă aşteaptă pe rafturile Bibliotecii Târgu-Mureş, dorindu-şi noi întâlniri cu voi, dragii utilizatori!

Poftă bună la citit!

Ludmila Stoianov,
Biblioteca „Târgu-Mure
ș”