Recent, participanții serviciului Ora TV de la Biblioteca „Târgu-Mureș” au mers  în excursie. Dar nu într-o excursie obișnuită la muzeu sau la grădina zoo, şi, chiar  nici la Orheiul Vechi! Viitorii reporteri şi prezentatori radio TV au vizitat postul național Radio Moldova! Mai rămâneau proaspete în memoria copiilor impresiile trăite de ei în toamnă, pe platourile TV Moldova 1, dar au fost de nedescris şi emoţiile pe care le-au trăit, păşind pragul Companiei „Teleradio-Moldova”, unde-şi are sediul postul naţional Radio Moldova.

IMG_0495„Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă”, spune o vorbă din bătrâni, iar membrii Serviciului Ora TV au trăit, pe bune, în acea zi, veridicitatea vechiului proverb. Dar să le luăm pe rând. Copiii s-au întâlnit, ca de obicei, la bibliotecă, pentru a participa la şedinţa de rând a activităţii lor îndrăgite, dar, mare le-a fost mirarea, când, în locul tradiționalelor frământări de limbă şi a exerciţiilor de dicţie, în sala mare a bibliotecii îi aştepta o masă… cu dulciurile şi sucurile preferate: colaboratorii bibliotecii, împreună cu părinții, le-au pregătit o petrecere surpriză cu ocazia sfârșitului de an şcolar. Nu a IMG_0559întârziat să vină în faţa viitorilor reporteri radio TV şi doamna director Stela Tymofti, care le-a mulţumit pentru că au ales Biblioteca „Târgu-Mureş” să-şi petreacă timpul frumos şi util şi le-a înmânat diplome de menţiune pentru participare activă în cadrul Serviciului de bibliotecă Ora TV.

Emoţionaţi și profund impresionaţi de frumosul eveniment la care au participat, au purces la drum spre Dealul Schinoasei, la Casa Radio, unde erau aşteptaţi de doamna Victoria Tomuz,  editor-coordonator RTV (emisiuni pentru copii şi adolescenţi). Doamna redactor a salutat curiozitatea copiilor de a face cunoştinţă cu studiourile radio şi s-a arătat foarte încântată de faptul că trei dintre ei, Stefy, Mihai şi Cezar, fiind traumaţi chiar din primele zile de vacanţă, au mers şi ei în excursie cu colegii lor!

IMG_0564Prima oprire a viitorilor prezentatori a fost chiar redacţia emisiunii Ora copiilor, unde doamna Tomuz le-a făcut cunoştinţă cu realizatorii ei. Apoi micii vizitatorii au admirat exponatele din Muzeul Casei Radio, care conţine o colecţie impresionantă de aparate de radio şi de telefoane foarte vechi. Iar bogata galerie de poze ale personalităților distincte ale teatrului, istoriei, ştiinţei şi literaturii naţionale, care, pe parcursul anilor, au fost oaspeți de onoare şi participanţi ale diferitor emisiuni, i-au făcut pe copii să recunoască, că, de fapt, întreaga Casa Radio este un imens muzeu de istorie al culturii şi radioului.

IMG_0633Au urmat studiourile de imprimare şi montare a emisiunilor, dar surpriza cea mare îi aştepta în studioul mare, unde Orchestra Naţională Simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova”, dirijată de Gheorghe Mustea, înregistrează piese muzicale pentru Fondul radioului național şi susține anual circa 30-35 de concerte simfonice și de cameră, popularizând, astfel, arta muzicală.

Doamna Victoria Tomuz le-a recunoscut micilor reporteri că tot mai mulţi copii vin la radio, curioşi să afle cum decurge procesul tehnologic de realizare a unei emisiuni. Cred ca v-ați dat seama: urma cireaşa de pe tort! IMG_0682Copiii au fost invitaţi în studioul emisiunii Ora Copiilor, unde au vorbit la un MICROFON adevărat! Doamna redactor chiar i-a provocat sa dea un interviu despre: cum a început vacanţa? care sunt cele mai frumoase impresii la început de vară? unde urmează să-şi petreacă timpul şi cum?

Câţiva dintre micii noştri reporteri chiar au fost selectaţi pentru a participa la emisiunea Ora copiilor cu perspectiva de a o şi prezenta alături de alţi semeni ai lor. Noi, colaboratorii Bibliotecii „Târgu-Mureş”, ne bucurăm de succesele lor şi le urăm din tot sufletul: La mai mult şi la mai mare!

Mai multe poze click aici

Ludmila Stoianov,
moderatoarea serviciului Ora TV