oooKelly Barnhill este o scriitoare americană care, de-a lungul timpului, a avut mai multe meserii: profesoară, chelneriţă, secretară și chiar, pădurar. Toate aceste experienţe au ajutat-o și au pregătit-o pentru a scrie povești și povestiri atât pentru copii, cât și pentru adulți. La început scria povestiri care mai târziu sau transformat în romane şi a primit burse de creaţie de la Jerome Foundation şi de la Minnesota State Arts Board. Dualitatea, binele și răul, contrastele puternice între urât și frumos, iubirea, sunt fundamentele lumii create de Kelly.

În 2016, povestirea Magicianul fără licență a câştigat World Fantasy Award, iar în anul următor, Fata care a băut luna, a primit Medalia Newbery, premiu literar acordat anual de către subdivizia dedicată literaturii pentru copii a Asociației Americane a Librarilor.
În present, Kelly Barnhill, locuieşte cu familia sa în Minneapolis, iar în timpul liber îi place să facă muncă de voluntariat, să alerge, să meargă cu cortul şi să se ocupe de grădină.
Cartea Fata care a băut luna de Kelly Barnhill este inclusă în Concursul de lectură „Bătălia cărților” 2020, categoria copii (11-14 ani), proiect implementat de Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj.
Povestirea este prezentată de scriitoare ca fiind o lume fantastică, dar, în unele aspecte, se aseamănă foarte mult cu realitatea zilelor noastre. Sistemele de guvernământ ale lumilor create de Kelly Barnhill vorbesc despre o lume condusă de o grupare smintită, care manipulează ființele subordonate lor și urzesc împotriva binelui tuturor popoarelor.
Eroii cărții locuiesc într-o cetate plină de spaimă și de frici, unde soarele apare doar pentru câteva ore. Dincolo de zidul cetății se întinde o pădure periculoasă și o mlaștină în care, an de an, locuitorii sunt nevoiți să sacrifice câte un bebeluș unei vrăjitoare, ca aceasta să nu să se răzbune pe ei, luându-le viața.
Aici trăiește Xan, bătrâna care ia copiii aleși pentru sacrificiu și îi duce tocmai în celălalt capăt al pădurii, unde îi lasă în grija oamenilor din Orașele Libere.
Pe drum, Xan îi ține pe copii la piept, hrănindu-i cu lumina stelelor, iar odată, din greșeală, bătrână i-a permis unei fetițe să bea din lună, dându-i astfel puteri magice și legându-și pe vecie destinul de cel al fetiței. Aceasta era Luna, eroina principală a cărții, fata care ajunge să trăiască într-o lume plină de magie, protejată de bunica Xan, care o ajută, mai apoi, să-și dezlănțuie puterile albastre-argintii.

În acest context este descrisă doar o parte a lumii în care s-a născut Luna, o lume plină de minciuni, de manipulare, de restricții, de prizonieri și de oameni adormiți. Iar dacă vreți să aflați și despre lumea oamenilor liberi, a copiilor stelari, a frumuseții și a iubirii, citiți cartea Fata care a băut luna și aflați cum Luna devine speranță pentru toți cei care au nevoie de salvare.

Lectură plăcută!

Ludmila Stoianov,
colaborator al Bibliotecii Târgu-Mureș