01056223Salut, prieteni! Azi mă grăbesc să vă povestesc despre discuţia pe care am avut-o recent cu bunul meu prieten Doc. Doamna profesoară tocmai ne-a însărcinat să pregătim câteva informaţii curioase despre hârtie şi creion! Am consultat două enciclopedii, l-am rugat pe tata să mă ajute căutând curiozităţi pe net, ba chiar am rugat-o şi pe Steluţa, colega mea de bancă,(ea le ştie pe toate) să-mi împrumute vreo două curiozităţi de-ale ei… Dar, până la urmă, am decis să-l descos pe prietenul meu atotştiutor…  I-a plăcut insistenţa mea şi iată ce mi-a povestit:Doc

– Îmi place că vrei să afli totul despre aceste două atribute de neînlocuit în viaţa omului…

– …mai cu seamă în viaţa celor ce merg la şcoală.

– Sigur că da, căci unde dacă nu la şcoală se scrie cel mai mult?  Apropo, ai ştiut că primul suport de scris a fost folosit acum 5000 de ani în Egipt? Era confecţionat din făşii de papirus presate.papirus

– Despre aceasta  chiar nu am ştiut, dar ştiu că hârtia asemănătoare cu cea de astăzi a fost folosită pentru prima oară în anul 105, în China şi se fabrica din coajă de dud şi alte plante din care se produceau textilele.

– Ca să ştii, Dănuţ, China a fost unica ţară, care timp de 500 de ani producea hârtia. Peste 100 de ani a fost întrodusă în Japonia şi…

-… şi numai peste 1000 de ani a fost adusă în Europa, iar…

– …iar Spania a fost prima ţară care a început producerea ei!

– Şi cum crezi, Doc, o fabricau tot din coajă de dud?

– Nuuuuu, prietene, când a apărut tiparul, a crescut cererea de hârtie şi, în sec. XIX au început să fie folosite în calitate de materie primă fibrele tulpinelor de plante. În 1798 Nicolas-Louis Robert a inventat prima maşină de fabricare a hârtiei, care producea doar câte o singură foaie o dată. Între timp, lemnul a devenit prima sursă de fibră în fabricarea hârtiei, iar fibrele textile se folosesc doar în fabricarea hârtiei tari.

– Bine, bine, Doc, dar… cum se face, totuşi, hârtia?

– Nimic mai simplu, Dănuţ. Cu ajutorul unor maşini speciale, fibrele din plante sunt separate şi umezite, apoi sunt uscate şi presate într-un cuptor special. Apa se evaporă, iar fibrele sunt presate pentru ca hârtia să devină plată.

– Cu hârtia m-am lămurit, Doc, acum povesteşte-mi câte ceva despre instrumentele de scris.

– Cu plăcere, dar ce anume ai vrea să auzi?

– Aş vrea să aud cum a fost inventat… mmm…creionul!

NISA01_DMN1-327_V– Istoria creionului, Dănuţ, începe în Roma Antică pe timpurile când scribii, adică cei care ştiau să scrie, scriau pe papirus cu un vârf subţire de metal, numit stylus şi confecţionat pe atunci din plumb. Şi numai peste multe, multe sute de ani, în 1565, germanul Conrad Gesner a fabricat primul instrument de scris.

– Creionul!!!

pencil-invention-5-638– Da, era, de fapt, o bucată de grafit întrodusă într-o bucată de lemn. Grafitul sau carbonul negru a început sî fie folosit foarte mult după ce, în 1564, în Anglia,  a fost descoperit un mare depozit de grafit. Grafitul, trebuie să-ţi spun, lasă pe hârtie urme mai întunecate decât plumbul.

– Da, dar mi-a spus Steluţa, colega mea de bancă, că grafitul este foarte moale.

– Are dreptate colega ta, este atât de moale şi de fragil, încât trebuie întrodus într-un suport de lemn. Aşa s-a născut creionul.

– Şi iarăşi noi suntem cei norocoşi!

– Întocmai! Pe lângă faptul că aţi citit astăzi o istorie despre o invenţie care a schimbat lumea, o mai aveţi şi pe masa voastra de scris!

– E tot, Doc?

– E tot, Dănuţ.

-Pa, pa, până la invenţia viitoare!

Istoria apariției ROLELOR

Istoria MAȘINII de SPĂLAT

Istoria MĂNUŞILOR

Istoria luminiţelor de BRAD

 Povestea ÎNGHEȚATEI?

Cum a apărut BICICLETA?